Vivian Kjølholm
kennel@visabellak.dk
3450 Allerød
+45 51 68 05 75
Visabellak

Hvalpesocialisering

En hvalp skal helst kunne begå sig sammen med andre 2-benede og 4-benede og være med hvor familien er og samtidig føle sig tryg. Om det så er i hjemmet, i byen eller på tur.

Vores hunde er vores hobby og da de er en stor del af vores families liv, betyder det også, at vi vægter at socialisere vores hvalpe på et højt niveau, med fokus på lyde, miljøforandringer, stimulation, nysgerrighed, selvstændighed, renlighed og en smule lydighedstræning.

Lige så snart vores hvalpe kan gå og bevæge sig rundt, har de hele huset til deres rådighed. Der er ikke nogen rum de ikke må komme i – og vi klapper i vores små hænder, når de tager mod til sig og bevæger sig ind i et nyt rum. Hvert rum har nemlig sine udfordringer for en lille hvalp. Dette værende sig:

  • Soveværelset, hvor der køligt men fred
  • Bryggerset, hvor der non-stop larmes med en roterende vaskemaskine og larmende tørretumbler
  • Køkkenet, hvor emhætten suser, kaffemaskinen bobler og opvaskemaskinen knager
  • Teenagerværelset, hvor der roder, grines højt, høres musik og lugter specielt
  • Badeværelset, hvor der er fugtigt og hvor bruseren eller WC flush’en larmer
  • Hvalpegården, hvor der er varmt og trygt.

Så kan det godt være, at vi tobenede må rende rundt med en Dettol sprayflaske i hånden og tørre tissetår pytter op hist og her – men sådan må det være.

Men alle hvalpe er ikke ens! Nogen hvalpe er længere tid om det end andre og nogen hvalpe kan være mere forsigtige og skal indtage verdenen i et anderledes og lavere tempo end sine søskende. Og dette må der naturligvis tages højde for.

Hunde skal kunne begå sig alle steder – ude som inde og det er vigtigt, at de bliver trygt præsenteret for så mange socialiseringspunkter som muligt, mens de er her hos os og inden de skal hjem til nye familier.

Af socialiseringspunkter kan bla. nævnes:

  • Transport: Bil, tog, bus, cykel, elevator og udstillingsvogn
  • I nærheden af: Cyklister, barnevogne, græsslåmaskiner og busser
  • Dyr: Heste, kanin, katte, høns, hvæsende svaner, får, geder og ikke mindst andre hunde – store som små
  • Underlag: Jord, sten, grus, vandpytter, sne, glat gulv og skovbund
  • Vejr: Regn, torden, lyn og hagl
  • Lyde: Støvsuger, emhætte, hårtørrer, vækkeur, TV, pistolskud, fyrværkeri, kirkeklokker, barneskrig, bildytten, dørklokke, telefon ringetone, hosten, lynlås – ja, der er lyde i det uendelige
  • Miljø’er: Gågade, strand, plejehjem, tur alene, skolebørn, dyrlæge, legeplads, fremmede hjem og togstation
  • Menneske typer: Babyer, børn, ældre, motionsløbere og skallede mennesker
  • Mennesker med: Hat, briller, fuldskæg, styrthjelm, rollator, kørestol, barnevogn og paraply
  • Berøring: Poteberøring, tandbørstning, negleklipning, bad, føntørring, kiggen i mund, kiggen i ørerne og ligge på ryggen
  • Andet: Se sig i spejlet, have halsbånd på, se flammer i brændeovn, susende træer og se flag der flagrer
  • Smage: Torskerogn, ost, BARF, tørkost, godbidder og frikadeller
  • Spise af skål lavet af: Stål, træ, plastik, glas og porcelæn
  • Kommandoer som: Sit, dæk, indkald og holde øjenkontakt

Listen er længere endnu og når en hvalp bliver ca. 16 uger går den ind i ”forsigtigheds”-alderen. Her bliver alting lidt farligt og ’klappen’ går stille i og hvad hvalpen på dette tidspunkt ikke har stiftet bekendtskab med, kan tage den længere tid at blive tryg ved fremover.

Men fra fødsel og til de 16 uger, er hvalpen meget åben for alle indtryk der måtte komme og den bør derfor præsenteres for så meget som muligt – selvfølgelig uden det bliver for stressende og for meget for den lille hvalp. Dette er en meget hård fin balance.

Og der er RIGTIG meget sådan en lille størrelse skal nå, inden klappen går ned. Oven i alle de nye indtryk, kommer så også et nyt hjem og en ny familie den skal forholde sig til – så der er ikke noget at sige til, at sådan en lille hvalp bliver meget hurtigt træt og har brug for megen hvile.

Da vi, som opdrætter, jo har hvalpen til den er 8-9 uger, har vi naturligvis et stort ansvar med at stille hvalpen i bekendtskab med så meget som muligt inden den overgår til hvalpekøber – men vi kan langt fra nå det hele!

Derfor pålægger der sig hvalpekøberen en stor opgave i, at fortsætte det arbejde vi har lagt i hvalpen og med socialiseringsopgaven, indtil forsigtigheds-perioden træder ind.

Hvert socialiseringspunkt bliver hos os sirligt noteret i et flersiders socialiseringsark, således at hvalpekøber ved, hvad hvalpen har prøvet og ikke prøvet, når den skal med hvalpekøber til dens forevige hjem. Socialiseringsarket får hvalpekøber med hjem i sin hvalpepakke.

Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering
Hvalpesocialisering